FEM MÚSICA A CASA del 8 al 14 de juny


praxinoscope - Toon Club
MÚSICA de  PEL·LÍCULA !!!
Benvinguts al món de la música  i el cinema, aquesta setmana gaudiràs aprenent les funcions de la música al cinema, els compositors més importants, les pel·lícules que han marcat època i molt més....
Com bé saps la música exerceix  una gran influència sobre les persones i és capaç de crear sensacions determinades i reflectir sentiments com l’alegria, la tristesa, l’amor o l’odi.Començarem amb una mica d'història per a grans i menuts:

L'INVENT DEL CINEMA

El cinema va ser oficialment inaugurat com a espectacle a París el 28 de desembre de 1895. Des de llavors ha experimentat molts canvis, sobretot la tecnologia del cinema; des del primitiu cinematògraf mut dels germans Lumière fins al cinema digital del segle XXI.


     Zoòtrop - Tornaveu     Bioscopy Travelling cinema masses Foto editorial en stock; Imagen ...        La historia del Cine timeline | Timetoast timelines
       1834   ZOOTROP      1863       BIOSCOPI    1891 CINETOSCOPI   
                      BLOG DE CESAR ESTORNES de HISTORIA Y DEPORTES: LOS ORÍGENES DEL ...                                    1895       CINEMATÒGRAF  

VOLS CREAR EL TEU ZOOTROP ? (aquí et deixo les pautes a seguir)

1. Imprimerix la plantilla

Hágalo Usted Mismo - ¿Cómo hacer un zoótropo?

2. Escull les imatges

Animaciones clásicas para Zootropo (con imágenes) | Cine de ...

3. Segueix el tutorial, et deixo dos exemples:

https://youtu.be/DgtJS9iAlzU

EL CINEMA MUT

Les primeres pel•lícules de cinema mut es projectaven en una sala i eren musicades per un instrumentista, generalment al piano o bé un grup petit d’instrumentistes. En aquestes primeres projeccions la música no havia estat creada específicament per a la pel•lícula, els musics tocaven composicions que ells coneixien o be improvisaven.

 Hi ha dues raons que expliquen la inclusió de música en directe al cinema mut.
1. Digues quines d'aquestes 4 afirmacions són certes; 
A. La música dissimulava el soroll desagradable del projector.
B. La música servia perquè la gent estigués contenta.
C. Com que hi havia poc color, la música millorava la pel·lícula.
D. Com que no hi havia diàleg, la música servia per incrementar l'expressió de les escenes, reforçant el missatge visual.

Poc a poc, les grans sales de cinema van poder contractar petites orquestres que interpretaven obres de compositors famosos, per exemple; si l’escena tractava d’un casament s’escoltava la Marxa nupcial de Mendelssohn, si el personatge s’adormia s’utilitzava la Cançó de Bressol de Brahms, etc...
2. Un d'aquests compositors va ser Camile Saint-Saëns, sabries anomenar una altra obra d'aquest compositor, molt coneguda i que hem treballat a l'escola?

EL CINEMA SONOR

L'any 1927 succeeix un fet revolucionari per a la història del cinema: començava a parlar! S'estrena la pel·lícula EL CANTANT DE JAZZ.
 Va ser l'any 1931 quan un nou sistema de gravació anomenat Movitone, permet gravar el so directament a la cinta de la pel·lícula, en una banda lateral anomenada Banda Sonora. A partir d’aquí el cinema sonor passa a convertir-se en un fenòmen de masses i la música es converteix en un element inseparable.
Els Estats Units es van convertir en una poderosa indústria del cinema. Amb l’arribada del sonor també es va canviar el muntatge de les pel·lícules. De la mateixa manera que es van canviar els guions, a l’afegir-se la música i els sons, el muntatge es va fer més complex. Abans hi havia un  tros de pel·lícula, la imatge. Ara eren necessaris dos trossos de pel·lícula (la imatge i els diàlegs). Seguidament es van afegir més bandes, les corresponents a les músiques i als efectes sonors. Tot es va fer gràcies a la moviola fou un instrument fonamental per muntar les pel·lícules musicals dels primers moments del cinema sonor.
Moviola (con imágenes) | Cine, Tecnologia

COM ES FA UNA BANDA SONORA PER A CINEMA?


Aquí podreu veure un moment del programa Divendres, del 13 de gener de 2015, en el qual el periodista musical Pep Blay i el pianista Joan Pau Chaves ens expliquen alguns dels secrets de la música de cinema.
Carátula Frontal de Banda Sonora Original (Las Mejores Canciones ...

COM SONA UNA IMATGE ?

Aquest capítol del programa Atrapa-sons ens servirà per conèixer com treballen els compositors de bandes sonores i la importància de la música al cinema.
Cliqueu a sobre de la imatge per poder veure el vídeo.
Claqueta Director Pizarra Cine Pelicula Rodaje Escena Negra ...

COMPOSITORS i BANDES SONORES (BSO)
Ara coneixerem alguns compositors i compositores més importants de música del cinema. 
3. Escolta la música, tria la que més t'agradi i investiga el compositor. Fes un  petit resum i envia'l al correu doremibonavista@gmail.com
Indiana Jones (John Williams)
Pirates del Carib (Hans Zimmer)
Chocolat (Rachel Portman)
Braveheart (James Horner)

La missió (Ennio Morricone)
Amélie (Yann Tiersen)


La pantera rosa (Henry Mancini)


CANÇONS FAMOSES DE BSO
Per gaudir escoltant música aquí us deixo algunes cançons que s'han fet famoses i han format part d'alguna pel·lícula.

"Singin'in the rain" (1952) Aquest número musical és un dels  més coneguts de la història del cinema.


  Thinkinterpretada per la gran Aretha Franklin en la versió de la pel·lícula “The Blues Brothers” (1980).


"Hairspray" (Estats Units, 2007) És una pel·lícula musical dirigida per Adam Shankman. Està inspirada als Estats Units dels anys 60 i tracta d’una manera molt entretinguda el tema de la integració. A més de ser molt divertida, els números musicals són genials. Aquí us deixo l’últim, You Can’t stop the beat.


En aquest cas, és una melodia famosa, aquí podreu veure al compositor John Williams com dirigeix la interpretació de la Marxa imperial” de la saga de Star Wars.


“Another day of sun”, el número inicial de la pel·lícula musical La La Landde Damien Chazelle (2016). La música de la cançó és d’en Justin Hurwitz  i la lletra d’en Justin Paul i en Beni Pasek. La coreografia és d’en Mandy Moore.


El cinema Disney ens ha aportat grans cançons, la llista és llarguíssima, així que no m'ha quedat més remei que escollir,   espero que us agradin : 
"Let it go" pel seu missatge i per la seva melodia cautivadora

"La Llorona" que es una cançó popular mexicana, versionada per molts autors. Ens explica una historia d'amor i dolor. Especialment coneguda es la versió que va fer Chavela Vargas que podem escoltar a la pel·lícula Coco


Recorda enviar les teves respostes, videos i fotografies fent les activitats al correu: 

doremibonavista@gmail.com

 ESPERO   QUE   TINGUIS 
UNA  SETMANA    BEN  ....

 PEL·LICULERA !!!!!!

The Revenant GIF - Find & Share on GIPHY

Comentaris